Høyesterett avsa 15. februar dom i sak hvor spørsmålet var om et selskap som tilbød RIB-kjøring hadde utvist erstatningsbetingende uaktsomhet da en av deres passasjerer, en kommende brud i sitt utdrikningslag, fikk kompresjonsbrudd i ryggen. Skaden oppsto da RIB-føreren bremset båten, endret kurs, og akselererte inn i hekkbølgene til en ferge.
Anken fra skadelidte førte ikke frem. Høyesterett konstaterte enstemmig at selskapet ikke kunne anses for å ha utvist erstatningsbetingende uaktsomhet. Høyesterett tok, i motsetning til lagmannsretten, utgangspunkt i sjølovens bestemmelser som fastslo at et eventuelt ansvar for selskapet forutsatte at personskaden skyldes “feil eller forsømmelse” fra selskapets side. Høyesterett så deretter på om det forelå brudd på adferdsnormer for selskapet, men kom til at selskapets interne retningslinjer klart “oppfyller forskriftens krav til sikkerhetssystem”. Skadelidte hadde ikke gjort føreren av RIB-en kjent med sine helsemessige utfordringer, på tross av at selskapet hadde spurt om dette, og hun hadde satt seg fremst i båten, hvor hun var blitt informert om at belastningen kom til å bli størst. Høyesterett konstaterte at kjøringen inn i hekkbølgen ikke var i strid med det passasjerer med rimelighet kunne forvente på en slik, fartsfylt, tur.
Høyesterett avsluttet med noen generelle bemerkninger:
“Her som ellers vil det kunne skje at noen kommer til skade, uten at det lar seg gjøre å peke på noen konkret uaktsom handling som årsak til hendelsen. Og selv om aktsomhetskravet er strengt, medfører ikke ethvert avvik fra optimal adferd at det foreligger erstatningsbetingende uaktsomhet.”
Les dommen i sin helhet her.